Цената на петрола сорт \"Брент\" достигна до 4-годишен връх

Спъването на търговските преговори между САЩ и Китай доведоха до понижение за фондовите борси

Цената на петрола сорт \
564 ~ 3 мин. четене
Отмяната на насрочените за тази седмица търговски преговори между САЩ и Китай доведе до нови опасения от търговска война и понижение за американските фондови борси. Притеснения у инвеститорите донесе и информация за оставката на заместник главния прокурор Род Розенстайн, като информацията остана непотвърдена от Белия дом. В резултат Dow Jones загуби 181 пункта от стойността си, а S&P 500 и NASDAQ отстъпиха със съответно 0.40% и 0.10%. 

Напрежението от търговския конфликт между САЩ и Китай не подмина и европейските борси, в резултат на което водещите индекси приключиха деня с понижения. Немският DAX беше най-губещ със спад от 0.64%, следван от британския FTSE и френския САС със загуби от съответно 0.42% и 0.33%. Автомобилният сектор беше най-силно засегнат, а за загубите на водещите немски автомобилни производители допълнително допринесе и неуспехът за постигане на договорка с правителството относно дизеловите двигатели. 

Инвеститорите оцениха положително и сливането между златодобивните Rangold Resources и Barrick Gold, като акциите на двете компании поскъпнаха съответно с 5.7% и 6.7%. На пазарите за суровини европейският сорт петрол достигна до 4-годишен връх от $81 долара за барел, след като стана ясно, че страните членки на ОРЕС няма да избързват с повишаването на продукцията, въпреки призивите на президента Тръмп. Щатският лек суров петрол поскъпна с 2.14% до $72.24 за барел. На форекс пазарите силно се представи паундът, който постига ръст от 0,27% спрямо долара до 1,3116, след като британският министър за Brexit Доминик Рааб изрази увереност, че в крайна сметка Лондон ще постигне сделка с Европейския съюз.

Икономически индикатор - САЩ

Във вторник най-значимото събитие за американските финансови пазари от информационна гледна точка ще бъде индикаторът за потребителското доверие в САЩ. Конферентният съвет (CB) ще публикува нивото на индикатора за месец септември, като очакванията са да бъде отбелязан лек спад спрямо нивата от август. Показателят се определя за значим, поради качеството му да дава ориентир за бъдещите потребителски разходи и цялостната икономическа обстановка в страната.

Американският телекомуникационен гигант спечели търга за придобиването на британския оператор Sky за рекордните 30млрд. британски паунда, но днешната сесия донесе загуба от 6% за компанията. Все пак понижението беше ограничено от тренд линия, дала началото на възходящия тренд от месец май. Вероятно е да последва период на консолидация, като при задържане на цената над 200-периодната ЕМА може да се изчака импулс на покупки, който да доведе до компенсация на загубите. 

Въпреки фалшивия пробив от началото на септември, USD/CAD продължава понижението си, като след завръщането на валутната двойка в трендовия канал, цената прави нов неуспешен опит за пробив, след което под съпротивата на 50-дневната ЕМА, отново поема надолу. Поевтиняването в временно ограничено от подкрепата на ниво 1.29, но при още един провален тест на трендовата линия, очакваме да станем свидетели на по-значима корекция до цена 1.27. 

Вече месец златото показва движение в рейндж, който привидно показва равновесие между мечки и бикове. На 8-часова графика впечатление прави големият низходящ гап от изминалата седмица, който приемаме като сигнал за сила при продавачите. Ново достигане до съпротивата от $1210 може да се използва за вход в къса позиция, чиято цел ще бъде нов опит за пробив на ниво $1190. 

Немският индекс продължава движението си в низходящ трендови канал, чиято горна граница бива достигната след силното представяне от изминалата седмица. Зоната около 12 500 пункта съвпада и с 200-дневната подвижна средна, което ни кара да очакваме съпротива от пазара, а низходящото пресичане на индикатора стохастик в прекупена зона допълнително засилва мечите ни нагласи. При формиране на силен низходящ бар, продажба на DAX ще бъде оправдана, като целта ще бъде тест на психологическите 12 000 пункта.
Подкрепи Economic.bg