Цената на петрола скочи с 2% след взрив на ирански танкер

Експлозията причинила теч на нефт в Червено море

Цената на петрола скочи с 2% след взрив на ирански танкер

Снимка: Pixabay

Цената на петрола се повиши с 2% след експлозия на борда на ирански нефтен танкер, съобщава FOX, цитирайки ирански медии. Според информацията плавателният съд е пътувал през Червено море и се е намирал близо до Саудитска Арабия малко преди инцидента. 

Държавната телевизия заяви, че експлозията е повредила две отделения на един от иранските нефтени танкери, името на който обаче не се назовава. Експлозията е причинила и изтичане на нефт в Червено море.

Според всички доклади до момента експлозия е станала край брега на Джида в Червено море. Лейтенант Пийт Пагано, говорител на пети американски флот, заяви, че властите там са запознати със сведенията за инцидента, но отказа да даде повече информация, пише FOX.

Новината  за експлозията идва, след като от САЩ заявиха, че в последните месеци Иран е нападнал петролни танкери близо до пролива Хормуз, в устието на Персийския залив – твърдение, което Техеран отрече.

Експлозията може да засили напрежението между Иран и САЩ, което нарасна, след като президентът Доналд Тръмп едностранно оттегли Америка от ядрената сделка и наложи санкции, които сега смазват икономиката на Иран.

Коментари: 0