Цената на зехтина бележи 10-годишен връх
Световното производство на маслиново масло за 2014/2015 г. се е понижило с близо 29%

Цената на зехтина на дребно се е повишила с 10% през тази година, след като европйеските доставки продължават да бъдат засегнати от болестите в Италия и сушата в Испания.
Световното производство на маслиново масло за 2014/2015 г. се е понижило с близо 29%, според доклад на Международния съвет за маслиновите продукти (International Olive Council). Цените на необработено маслиново масло достигнаха 4615 долара за тон през изминалата седмица, поскъпването е с 60 на сто спрямо година по-рано, съобщава In Cyprus.
Засушаванията в Испания през лятото увредиха испанската реколта и пазарът се сви до 835,000 тона добив - количество, което представлява по-малко от половината реколта за изминалия сезон - 1,78 милиона тона. Испания е производител №1 на маслиново олио в света, тя осигурява около 45% от световното производство на зехтин. Перспективите са за продължаващ спад в реколтата, основно заради горещата вълна, която засегна страната. Според анализатори, добивът може да бъде още по-нисък, ако липсата на валежи в Испания продължи преди началото на сезона за прибиране на реколтата.
Бактерията „Маслинова ебола”, засегна производител №2 в света – Италия. Опасната бактерия унищожи маслинови гори в югоизточната част на страната и намали производството на масло с над 50%, до 222 000 тона.
Кризата в предлагането на зехтин е частично облекчена от необичайно големите добиви в Гърция и Тунис, както и достатъчните запаси от предходната реколта в Испания, но те са на изчерпване. Глобалните резерви се очаква да намалеят до около 274 000 тона до края на текущия сезон 2014/2015 г.