Цените на петрола падат още от опасения за свръхпредлагане

Петролът изпрати най-големите в историята си месечни и тримесечни загуби

Цените на петрола падат още от опасения за свръхпредлагане

Снимка: Unsplash

3467 ~ 2 мин. четене

Цените на суровия петрол започнаха второто тримесечие на 2020 г. с ново понижение заради опасения от глобално свръхпредлагане на петрол, тъй като данните показват по-голям от очакваното ръст за запасите в САЩ, предава Reuters. С приключването на търговската сесия вчера петролът изпрати най-големите в историята си месечни и тримесечни загуби.

Към 07:20 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 2.16% до 25.78 долара за барел, докато цената на лекия суров американски петрол се понижи с 0.20% до 20.44 долара за барел.

Американските сурови запаси се увеличиха с 10.5 млн. барела миналата седмица, което значително надвишава прогнозите за натрупване на 4 млн. барела, показват данни на Американския институт за петрол.

Петролът започва новото тримесечие с цени, близки до най-ниските си нива от 2002 г. на фона на пандемия, която доведе до забавяне на икономиката в световен мащаб и намали търсенето на петрол. Суровината изгуби близо 70% от стойността си от началото на годината след рекордно големи загуби през март.

ОПЕК също не успя да помогне на цените, като Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК не успяха да постигнат споразумение във вторник за среща през април, за да обсъдят срива на цените.

„Малко вероятно е ОПЕК, с или без Русия или САЩ, да постигне достатъчно обемно решение, за да компенсира загубите от търсенето на петрол“, казва анализаторът на BNP Paribas Хари Чилингюриън в доклад, публикуван във вторник.

Проучване на Reuters от 40 анализатори прогнозира, че сорт Брент ще достигне средна цена от 38.76 долара за барел през 2020 г., доста по-ниска стойност от прогнозата за 60.63 долара в проучване през февруари.

Подкрепи Economic.bg