Цените на петрола са колебливи на фона на застоя САЩ-Китай

Международните фючърси за суровината се търгуват с 10 долара по-скъпо от американските

Цените на петрола са колебливи на фона на застоя САЩ-Китай

Снимка: БТА

340 ~ 1 мин. четене

Цените на петролните фючърси се движат колебливо в началото на седмицата, защото инвеститорите и търговците се притесняват за перспективите за ръста на световната икономика на фона на застоя в търговските преговори между САЩ и Китай.

Към 10 ч. българско време фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) са поскъпнали с 0.25% и се търгуват на цена от 61.81 долара за барел.  По-рано обаче фючърсите бяха поевтинели с 0.2%, така че може да се каже, че цената им се върна на първоначалното си равнище отпреди старта на търговията днес. Фючърсите за международния бенчмарков сорт Brent към 10 ч. пък са поскъпнали с 0.75% до цена от 17.14 долара за барел.

Търговската война между двете най-големи световни икономики ескалира в петък, когато САЩ повишиха от 10% на 25% митата върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. По думите на американския президент Доналд Тръмп Китай е провалила постигането на евентуално търговско споразумение, отказвайки се от поети по време на няколкомесечните преговори ангажименти за законови промени.

Коментари: 0