Цените на петрола скочиха след атаките над американската база в Ирак

Според енергиен експерт фючърсите на WTI спокойно могат да достигнат $70 за барел

Цените на петрола скочиха след атаките над американската база в Ирак

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишиха с повече от 4% рано сутринта в сряда на фона на атаките на Иран над американски войски, разположени в Ирак. Според Пентагона дузина балистични ракети са изстреляни от Иран. Говорителят на Вашингтон, Джонатан Хофман, заяви, че все още се оценяват щетите в американските бази.

Петролът от сорт Брент поскъпна с 4% до 71.75 долара за барел – най-високата му цена от септември, като към 10:15 ч. българско време последва корекция надолу до 0.5%, достигайки 69.06 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI също тръгна нагоре с 4.5% и достигна цена от 65.65 долара за барел – най-високата от април насам. Към 10:15 ч. българско време стойността на WTI вече се бе понижила с половин процент до 63.24 долара за барел.

„Мисля, че търговците бяха предвидили отмъщение на Иран. Сега обаче отговорът на американските войски кара търговците да се опасяват, че следващият ход на САЩ може да бъде удар обратно в Иран и той може да отвори кутията на Пандора“, заяви Майкъл Брадли, управляващ директор на Tudor, Pickering, Holt & Co. "Накъде ще се движат пазарите през следващите 48 часа изцяло зависи от отговора на САЩ“, добавя той.

Според енергийния експерт от Again Capital, Дожн Килдъф, фючърсите на WTI спокойно могат да достигнат 70 долара за барел на фона на несигурната ситуация в Близкия изток.

Напрежението между Иран и САЩ ескалира след убийството на един от най-високопоставените ирански военни главнокомандващи, Касем Солеймани. След смъртта му в петък цените на петрола започнаха да се повишават заради притеснения, свързани с доставките на суровината. Във вторник цените им се понижиха в очакване отговора на Иран.

Коментари: 0