Фючърсите на Dow Jones потънаха след атаката на Иран срещу база на САЩ

Ударът срещу американската база в Ирак повлия и на цената на петрола и златото

Фючърсите на Dow Jones потънаха след атаката на Иран срещу база на САЩ

Снимка: БТА

Фючърсите на Dow Jones паднаха със 162 пункта преди откриването на търговията тази сутрин. Анализаторите изтъкват като причина за спада атаката на Иран срещу военната база на Съединените щати в Ирак, съобщава CNBC.

Американските военни служби съобщиха, че авиобазата Ал Асад, която се намира в западен Ирак, е атакувана с повече от 10 балистични ракети тази нощ. От Пентагона излязоха с официално изявление, в което потвърждават информацията и твърдят, че е повече от ясно, че нападателят е Иран.

Президентът Доналд Тръмп побърза да напише туит по темата: „Всичко е наред! Ракетите е ясно, че са изстреляни от Иран! В момента се прави оценка на щетите и жертвите! Дотук всичко е наред! САЩ разполага с най-мощната и добре екипирана войска в света!"

Новината за атаките срещу американските военни бази от своя страна предизвика и скок в цените на петрола и златото. Фючърсите на Brent нараснаха с 1.16% до около 69.06 долара за барел, а на златото, с доставка през февруари, се повишиха с 1.13%.

Военните действия от страна на Иран оказаха влияние и на азиатските пазари. Японската йена се търгуваше за 108.35 спрямо долара, рано тази нощ обаче курсът ѝ падна до 107.63 за долара.

Инвеститорите по цял свят следят „със затаен дъх“ случващото се между Иран и САЩ, пише още изданието. Причина за конфликта между двете държави стана убийството на генерал Касем Солеймани, високопоставен ирански военен служител, миналата седмица. Той беше убит по време на американски въздушен удар срещу държавата.

„Повечето участници в световната икономика останаха предпазливи, тъй като все още не е ясно как противопоставянето между САЩ и Иран може да повлияе на финансовите пазари“, заяви Кен Берман, основател на Gorilla Trades. „Нестабилността остана сравнително ниска днес, но инвеститорите останаха нервни“, каза още той.

Коментари: 0