Цените на зърнените култури отчитат леко понижение

Очаква се търгуването на зърнени култури да се нормализира до края на месец септември

Цените на зърнените култури отчитат леко понижение

Снимка: Pixabay

Автор: Ирина Илиева
Септември започна с леко понижение на FOB цените на зърнените контракти по световните борсови пазари, показва доклад на Софийската стокова борса. Търговията е относително слаба към момента, но се очаква до края на месеца да се повиши, предвиждат експертите.

Котировките на зърно на Софийска стокова борса отчитат леко понижение. Хлебната пшеница от място се предлага от 320 до 350 лв. за тон. Фуражната пшеница 320 лв/тон, а търсенето е на 250 лв/тон. При царевицата също има заявки за покупки на 260-280 лв/тон и предлагане на 290 лв/тон, а фуражния ечемик  се предлага  на цена от 270 лв/тон без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна, олио в бутилки се предлага на начална цена от 1.60 лв/литър.

Според експертите от Националната асоциация на зърнопроизводителите качеството на новата реколта е по-добро и с по-висок глутен. Единственият минус е ниското хектолитрово тегло, което е породено от дъждовете преди жътва, пише Agri.bg.

В САЩ хлебната пшеница се понижи с 10 долара и се търгува за 198 долара за тон, във Франция имаше спад с 3 евро, в Украйна и Русия промяната е съответно с минус 2 и 1 долара.

При царевицата движението отвъд океана е с минус 4 долара до 159 долара за тон, във Франция царевицата поевтиня с 3 евро, а в Украйна цената остана от минала седмица - 161 долара за тон. При ечемика Украйна запази цената си от 177 долара/тон, а Франция търгува пивоварен ечемик с 3 евро по-евтино. Цената на рапицата в Европейския съюз се покачи с 1 евро до 381 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам запази цената си от предишната седмица – 755 долара/тон. Цената на рафинираната захар също не се промени на борсата в Лондон.
Коментари: 0