Турция успешно тества първата си летяща кола (видео)

Очаква се в бъдеще тя да достига 2000 м височина и да развива 100 км/ч

Турция успешно тества първата си летяща кола (видео)
1 Видео

Снимка: Стопкадър/Youtube

Първият местен летящ автомобил в Турция, наречен Cezeri, беше успешно тестван в Истанбул, съобщи производителят му, след което бе публикувано и едноминутно видео на теста, предава турската агенция Anadolu Agency. Проектиран и произведен от турски инженери, Cezeri се изкачи на 10 метра в своите прототипни полетни тестове, се казва в изявление на производителя Baykar. На този етап машината тежи 230 килограма, но плановете са тя да се олекоти.

Ще направим по-усъвършенствани прототипи в предстоящия процес и ще изпълняваме полети с човек на борда“, каза Селчук Байрактар, главен технологичен директор.

Очаква се в бъдеще автомобилът да достига 2000 метра височина и да развива скорост 100 км/ч. Според компанията производител ще минат 15 години преди да видим първите летящи автомобили в небето.

Понастоящем Cezeri може да превозва само един пътник, но следващата му версия ще има място за повече. В бъдеще превозното средство ще се използва за градски транспорт. В рамките на градския въздушен транспорт той има за цел да даде тласък на екосистемите за превоз на пътници и товари, които покриват градските центрове и предградията. Освен това текат проучвания за това колата да бъде използвана за логистична подкрепа в здравния сектор и военните области.

За да се управлява автомобила, ще са необходими минимални технически и авиационни познания, благодарение на високите му стандарти за безопасност. 100% електрическата кола се захранва от акумулаторни батерии, работещи с осем електрически мотора и витла. Разполагайки с три излишни интелигентни летателни системи, Cezeri ще бъде оборудван с изкуствен интелект (AI) в бъдеще.

След интелигентните автомобили революцията в автомобилните технологии ще бъде в летящите, така че от тази гледна точка ние се подготвяме за утрешните състезания, а не за днешните“, добави Байрактар.

Летящият автомобил Cezeri бе представен за първи път на фестивала за авиация, космос и технологии Teknofest, проведен на летище Ататюрк между 17 и 22 септември 2019 г. Колата е кръстена на Исмаил ал Джазари, известен мюсюлмански инженер от 12 век.

Baykar, създадена през 1984 г., произвежда въоръжени и невъоръжени безпилотни летателни апарати, системи за управление и симулатори.

Коментари: 0