Турската Akgun Seramik откри завод за керамика у нас

Предприятието ще разкрие 300 нови работни места

Турската Akgun Seramik откри завод за керамика у нас

Снимка: Facebook

Нов завод за керамика “Дюра Тайлс БГ” заработи в град Нови пазар. Инвестицията е на турско дружество Akgun Seramik и ще разкрие 300 работни места, като амбициите са до 5 г. фабриката да има 1000 работници, стана ясно от думите на един от собствениците на фирмата Ерхан Акгюн.

Лентата на на новия завод преряза премиерът Бойко Борисов, който коментира, че инвестицията се случва с помощта на правителството. „Това, което мога да обещая на хората от Нови пазар, е че ще продължим да полагаме всички усилия те да останат и да живеят тук, защото мястото е прекрасно“, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването. „Действително имаше проблем и инвеститорите щяха да си тръгнат, както често се случва в България, когато или администрацията е бавна, или се престарава“, обясни премиерът.

Предприятието включва над 40 хил. кв.м земя, няколко производствени сгради с обща застроена площ от близо 20 хил. кв.м и оборудване, доставено и монтирано от италианската Siti – B&T Group S.p.A. Годишният капацитет на завода е за 8 млн. кв.м плочки в различни формати – за подове, стени и такива от технически порцелан. Компанията ще продължи да увеличава производството, става ясно от сайта на турската Duratiles. Това е 12-ия завод на фирмата като 6 от тях са в Турция, сред които има и завод за санитарна керамика, за бани. Компанията оперира в 45 държави по света.

Заводът за плочки в Нови пазар беше построен през 2008 г., но производството там така и не започна. Инвеститор в проекта бе акционерното дружество „Керамика Плиска И.П.“, което е мажоритарна собственост на регистрираното на Сейшелите Galer Corp. През октомври кредиторът на завода „Хета“ (преди „Хипо алпе адриа“) предложи активите му на търг. През февруари стана ясно, че новият собственик на предприятието е големият международен производител на керамика Akgun Seramik, който е дал най-висока цена за фабриката при обявения търг.

Коментари: 0