Турската лира е на почти 4-месечен връх

Петролът помогна за това повишение на курса ѝ, но турското правителство трябва да намери начин да запази тенденцията

Турската лира е на почти 4-месечен връх
Курсът на турската лира се повиши значително днес и достигна най-високото си равнище от почти 4 месеца насам. Причината за поскъпването на валутата на югоизточната ни съседка е по-слабият курс на долара и поевтиняването на петрола, пише Financial Times.

Към 14:35 ч. българско време лирата е поскъпнала спрямо долара с 1.07%, а спрямо еврото – с 0.85%. Така един долар се обменя за 5.2 лири, а едно евро – за 5.9 лири. Макар и скромен, това е първият ръст на турската лира след три дни на постоянен спад.

 За последно курсът на турската валута беше толкова висок на 9 август, след което започна да пропада. Охлаждането на напрежението между Турция и САЩ след позволението от 12 август на Анкара американският пастор Андрю Брънсън да се върне в страната си оказа положително влияние на лирата, но всъщност тогава отново от решаващо значение беше поевтиняването на петрола. Тъй като Турция е силно зависима от вноса на нефт, 32-процентния срив на бенчмарковия сорт Brent, който се търгува в долари, донесе облекчение сред турските компании и купувачи.

Днес обаче цената петролът отново тръгна нагоре. Именно затова според Пьотр Матис, стратег в Rabobank за развиващите се пазари, за да бъде устойчив ръстът на лирата, от ключово значение е турската администрация да постигне напредък в структурните реформи, „за да изведе икономиката на пътя на устойчивия и добре балансиран ръст в дългосрочен план”.
Коментари: 0