Турската лира пропадна под 6 за евро

Местни медии съобщиха за предварително споразумение между Анкара и Вашингтон, но валутата да пада

Турската лира пропадна под 6 за евро

Снимка: Pixabay

След като вчера турската лира удари ново дъно, нейното пропадане не спря и днес и валутата на югоизточната ни съседка вече се обменя при курс едно евро за 6.17 лири (към 13:17 ч. българско време).

В същото време турското издание на американската телевизия Bloomberg отбелязва, че доходността по турските държавни ценни книжа за 10-годишния външен дълг на Турция е достигнала рекордно равнище от 19.91%. Това също е лош показател за Анкара, тъй като по-високата доходност означава по-голяма сума за връщане при падежа на дълга.

Турската валута вчера предприе нов стремителен курс надолу, след като в петък САЩ обявиха, че ще преразгледат безмитния достъп на Турция до американския пазар. Югоизточната ни съседка е една от 120-те държави, които са включени в Обща система за преференции (GSP) – най-старата и най-голяма американска програма за търговски преференции. Тази програма цели чрез премахване на митата върху хиляди вносни към САЩ продукти да насърчи икономическото развитие във включените страни и територии бенефициенти. Вашингтон обяви преразглеждането, защото Анкара наложи ответни мита срещу повишените американски мита върху вносните стомана и алуминий.

Турският вестник Hurriyet днес написа, че Анкара и Вашингтон са постигнали предварително споразумение за решаване на кризата със митата. През идните дни се очаква турска делегация да посети САЩ, за да се договорят окончателните подробности по споразумението. Засега обаче турската лира не реагира позитивно на новината.

Коментари: 0