Турската лира се подхлъзна след очакванията за санкции от САЩ

Вашингтон задвижи проекта за наказание срещу Анкара, но Тръмп може и да наложи вето

Турската лира се подхлъзна след очакванията за санкции от САЩ

Снимка: Pixabay

Турската лира поевтиня леко в петък, след като американските законодатели включиха задължителни турски санкции в законопроекта за разходите за отбрана. Наказанието за Анкара идва по повод закупуването на руските ракети S-400 миналата година, припомня Reuters.

Така към 16:50 ч българско време турската лира поевтиня с 0.15% и 1 долар се обменяше за 7.7836 лири. По-рано по време на търговската сесия валутата поевтиня с цял процент.

Окончателната версия на годишното законодателство за разходите за отбрана на САЩ в размер на 740 млрд. щатски долара ще задължи Белия дом да избере от списък със санкциите за S-400. Според Вашингтон руските ракети са несъвместими с операциите на НАТО.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който трябва да предаде властта следващия месец, заяви, че ще наложи вето върху законопроекта за отделни разпоредби. Но той може да се нуждае от известна подкрепа в Конгреса, а това би било първото подобно вето от близо 60 години.

Русия достави ракетите миналата година, а Турция ги изпробва едва през октомври. Анкара заяви, че те няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха.

Санкциите могат да навредят на турска икономика, която вече се бори с предизвиканото от коронавируса забавяне. Страната отчита двуцифрена инфлация и силно изчерпани чуждестранни резерви.

Коментари: 0