Турската лира удари ново дъно спрямо долара и еврото

Президентът Реджеп Ердоган уверява бизнеса, че „всичко ще отмине“

Турската лира удари ново дъно спрямо долара и еврото

Снимка: БТА

Турската лира пропадна рязко с почти 3% при старта на търговията в Лондон и удари ново историческо дъно спрямо долара и еврото. Така кризата с турската валута продължава, въпреки опитите на Анкара и Вашингтон да нормализират отношенията си след решението на САЩ да преразгледат членството на Турция в Обща система за преференции (GSP) – най-старата и най-голяма американска програма за търговски преференции.

Въпросната система цели чрез премахване на митата върху хиляди вносни към САЩ продукти да насърчи икономическото развитие във включените страни и територии бенефициенти. Вашингтон обяви преразглеждането, защото Анкара наложи ответни мита срещу повишените американски мита върху вносните стомана и алуминий, както и заради продължителното задържане в Турция на американския пастор Андрю Брънсън. На 25 юли турски съд постанови пасторът да бъде поставен под домашен арест. Преди това Брънсън бе в турски затвор от октомври 2016 г. Това продължително задържане на американеца накара президента на САЩ Доналд Тръмп да заплаши Анкара със санкции.

След срещата вчера обаче няма индикации, че е намерено решение на споровете. „Проведохме допълнителни разговори с турските представители. Обсъжданията продължават“, каза говорителят на американския Държавен департамент след срещата, цитиран от Reuters.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и ключови турски политици като цяло запазват мълчание от началото на седмицата, когато пропадането на турската лира се ускори. Ердоган беше цитиран от турски медии вчера, че пред бизнес организация е казал, че срещата във Вашингтон показва, че „процесът работи“.

„Всичко ще се подобри в разумни срокове. Пазарите ще се успокоят. Изобщо не се страхувайте, всичко ще отмине“, казал е турският държавен глава, цитиран от в. Milliyet.

Докато при затварянето на борсите вчера един щатски долар се обменяше за 5.28 турски лири, то днес валутата на Турция удари ново дъно спрямо американската. Към 11:20 ч. българско време един долар се обменяше срещу 5.42 лири (18 цента за лира). Едно евро пък се взимаше за 6.30 лири (16 евроцента за лира).

Коментари: 0