Турската лира започва да се стабилизира

Инвеститорите обаче смятат, че на централната банка ѝ остават малко сили да влияе на чуждестранния валутен пазар

Турската лира започва да се стабилизира
8902 ~ 1 мин. четене

След пониженията си от миналата седмица, през последните дни изглежда, че курсът на турската лира спрямо долара се стабилизира, бележейки постоянен ръст. Към 13:20 ч. българско време поскъпването на лирата спрямо долара бе с 0.13%, а спрямо еврото – с 0.27%.

Актуалното повишение на курса на турската валута се дължи на вчерашния ход на турската централна банка да повиши изискването си какво трябва да е нивото на валутните депозити в чуждестранна валута в търговските банки.

Изпадналите в затруднение турски дългови пазари също имаха повод за радост,тъй като новите препоръки на Анкара за пенсионните фондове биха могли да насочат около 2.5 млрд. лири (413 млн. долара) за купуване на турски държавни облигации.

През последните дни турската валута бележи възходи и спадове, но като цяло курсът ѝ спрямо долара и еврото се повишава. Според Reuters положителната тенденция се очаква да продължи.

Инвеститорите и икономистите обаче подчертават, че занапред на централната банка ѝ е останала малко сила да подкрепя лирата чрез интервенции на чуждестранния валутен пазар. Банката от своя страна заяви, валутните ѝ резерви не са изчерпани и призова инвеститорите да се съсредоточат върху брутния си запас от чуждестранна валута,който далеч надхвърля нейните нетни резерви.

Коментари: 0