Турските хотели ще вдигат цените само за чужденците

Досега хотелиерите в югоизточната ни съседка предпочитаха гостите от чужбина заради слабия курс на турската лира

Турските хотели ще вдигат цените само за чужденците

Снимка: Pixabay

Турските хотелиери са постигнали съгласие през 2020 г. да не повишават цените на стаите за местните туристи, само за чуждестранните. Това обяви председателят на туристическата агенция Jolly Tur Метер Вардар, пише турският в. Hurriyet.

„Когато тази година подписвахме договорите с хотелиерите, ние не приехме исканията им за вдигане на цените. През октомври започваме кампаниите за ранни резервации. През 2020 г. турските туристи ще могат да отидат на почивка без каквото и да било повишение на хотелските цени“, каза Вардар.

През лятото на 2019 г. турският туристически пазар се сви значително заради повишението на цените вследствие отслабването в курса на турската лира спрямо долара и еврото. Фируз Багликая, председателят на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB), в миналото представи данни, че през тази година турските туристи са платили за своите ваканции с 40% повече, отколкото през 2018 г. Причина за това е бил фактът, че хотелите са отделили по-малко място за местни туристи. Те са дали превес на чуждестранните туристи заради по-силния курс на долара и еврото спрямо турската лира.

През следващата година обаче хотелиерите ще подходят различно заради свиването с 30-40% в броя на турските туристи. По думите на Метер Вардар обикновено средно 5 млн. турски граждани си купуват туристически пакети, докато през тази година те са били 3.5 млн.
Коментари: 0