Турският гигант Gedik обмисля инвестиция в завод в България

По думите на Хюлия Гедик дружеството разглежда и Румъния

Турският гигант Gedik обмисля инвестиция в завод в България

Снимка: Gedik

4364 ~ 1 мин. четене

Турският гигант за производство на заваръчна техника и метални конструкции Gedik Holding отново обмисля инвестиция в завод в България. Това каза ръководителят на холдинга Хюлия Гедик пред турското издание Haberturk.

По думите на Гедик се разглеждат две възможни дестинации за инвестиция в Източна Европа – България и Румъния. По думите ѝ обаче с предимство при оценката към момента е България.

Оперирайки в областта на заваряването, клапаните и леенето, изнасяйки в 90 страни, Gedik Holding откри завод в Азербайджан през ноември 2019 г. Холдингът произвежда спирателни кранове, металургични изделия, заваръчни и режещи машини и друга индустриална екипировка и част от него е и фонд, който има инвестиции в редица отрасли като минна индустрия, строителство, енергетика и други. Компанията реализира износ в около 90 страни.

Това не е първият път, в който от най-големия турски холдинг за производство на заваръчна техника и метални конструкции заговарят за възможна инвестиция в страната ни. През март 2016 г. се проведе среща между кмета на Кърджали Хасан Азис и Хюлия Гадик, като тогава от дружеството заявиха намерение за изграждане на предприятие за заваръчни електроди в Кърджали.

Подкрепи Economic.bg