Турция обяви изключения от забраната за сделки в чужди валути

Целта на забраната е да насърчи турската национална валута

Турция обяви изключения от забраната за сделки в чужди валути
Турция обяви изключения от наложената забрана за използване на чуждестранна валута при бизнес договорите, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на турския държавен вестник "Ресми газете".

Изключенията включват договори за износ, инструменти на капиталовия пазар, договори за наемане на работа, по които страна са чужденци. Забраната за използване на чуждестранни валути няма да се отнася и до области като продажба на софтуерни продукти, произведени в чужбина, договори за наемане на кораби и договори, в които участват държавни институции, ако не са свързани с имущество или наемане на работа. 

Ако по някаква причина договор, който понастоящем е в чужда валута, не може да бъде предоговорен, той ще бъде трансформиран в лири по официалния курс от 2 януари и повишен съобразно нивата на инфлацията при цените на дребно.

Лирата се равняваше на 3,8 към 1 спрямо долара в началото на годината, но оттогава стойността й се понижи до 6,15 лири за долар, посочва агенцията. 

Правителството съобщи миналия месец, че продажбите на имоти, лизинговите плащания и договорите за наем вече ще се осъществяват в турски лири. Мярката има за цел да насърчи турската национална валута, която загуби 38% от стойността си тази година.
Коментари: 0