Турция ратифицира споразумението за „Турски поток“

Очаква се първата тръба да е готова до края на 2019 г.

Турция ратифицира споразумението за „Турски поток“

Турският парламент гласува законопроекта за ратификация на споразумението с Русия за изграждане на газопровода „Турски поток”, пише Milliyet. От 223 депутати в полза на законопроекта са гласували 210 души, 7 са били против и 6-ма са се въздържали. 

На 29 ноември споразумението беше одобрено от Комисията по международни отношения към турския парламент. Законопроектът описва някои от техническите характеристики на бъдещия газопровод.

Проектът „Турски поток” предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейската част на Турция до границата с Гърция. Подводният участък на газопровода се очаква да бъде около 910 км, а по суша на турска територия 180 км. Според плановете ще има две линии на газопровода с мощност от 15,75 млрд. куб. метра годишно. 

Доставките на газ в първата отсечка ще бъдат предназначени за нарастващия турски пазар, а втората за транзит към Южна Европа. "Турски поток" ще позволи доставките на газ за Турция, заобикаляйки страни - медиатори, включително Украйна. Сухопътната му част ще бъде от турската "Боташ", а тази по дъното на Черно море – от Русия. Очаква се първата тръба да е готова до края на 2019 г.

Коментари: 0