Туск: Сделката за Brexit не подлежи на предоговаряне

Председателят на Европейския съвет ще включи темата на следващото заседание в четвъртък

Туск: Сделката за Brexit не подлежи на предоговаряне
Споразумението за Brexit няма да подлежи на предоговаряне. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По думите му процесът по излизането на Великобритания от ЕС ще бъде включена в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители, което е насрочено за четвъртък.

„Няма да предоговаряме споразумението, включително за защитния механизъм, но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна“, написа Туск  в Twitter. „Времето изтича затова ще обсъдим и готовността си в случай, че няма сделка“, допълни той.

Коментарът на председателя на Европейския съвет идва след решението на британския премиер Тереза Мей да отложи парламентарното гласуване за сделката. Тя призна, че вероятно не би минала в този момент. Мей ще замине за Брюксел, за да преговаря отново.

Депутати от опозицията поискаха лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да внесе вот на недоверие, а от партията уточниха, че това може да се случи едва след като Мей се върне от Брюксел без успех, тъй като тогава вотът има по-голям шанс да мине. Съобщението на лявата партия казва още, че парламентарните избори са решението страната да излезе от тази патова ситуация.
Коментари: 0