Tyson предупреди за загубата на “милиони килограми месо” в САЩ

Компанията алармира за нарушения във веригата за доставка на храна

Tyson предупреди за загубата на “милиони килограми месо” в САЩ

Снимка: БТА

1680 ~ 2 мин. четене
Tyson Foods предупреждава, че “милиони килограми месо” ще изчезнат от веригата на доставки, тъй като пандемията на коронавирус принуждава преработвателите да затварят. Това пък води до недостиг на продукти в цялата страна, предава CNN, визирайки САЩ. 

“Веригата на доставките на храна се разрушава”, написа председателят на борда Джон Тайсън в рекламна публикация в издания като New York Times и Washington Post. 

Американските фермери нямат къде да продадат добитъка си, каза той и добави, че милиони животни – пилета, свине и говеда – ще пострадат поради закриването на съоръженията за преработка.

“Ще има ограничена доставка на нашите продукти, налични в хранителни магазини, докато не успеем да отворим отново съоръженията си, които в момента са затворени”, написа Тайсън.

Някои от най-големите кланици в страната са принудени да прекратят временно дейността си, след като хиляди служители в цялата страна са дали положителни проби за коронавирус. 

Заводите за преработка на свинско месо бяха засегнати особено тежко, като три от най-големите в Съединените щати спряха работа за неограничен период от време – това са Smithfield Foods в Северна Дакота, JBS в Уортингтън, Минесота, и производството на Tyson във Ватерлоо, Айова. 

Заедно трите комплекса представляват приблизително 15% от свинското производство в страната.

Tyson Foods, в която работят около 100 000 работници, затвори своите свинекомплекси във Ватерлоо, Айова и Логанспорт, Индиана, миналата седмица, за да може работниците в тях да бъдат тествани за Covid-19.

Закриването на централата във Ватерло дойде след седмици на обществен натиск. Производството там вече се беше забавило, защото много от 2800-те работници се оказаха болни. Местните здравни власти свързват Tyson със 182 случая на заболели от коронавирус – почти половината от общия брой в околността. 

Неотдавна служители коментираха пред CNN, че не е направено достатъчно за тяхната защита и социалното дистанциране например е почти невъзможно. От Tyson Foods настояват, че съоръженията са санирани ежедневно. Подкрепи Economic.bg