Учени дешифрират езика на котките

Скоро ще знаем какво искат да кажат домашните ни любимци

Учени дешифрират езика на котките
4748 ~ 2 мин. четене

В Шведски университет стартира петгодишен проект, който ще изучава езика на котките. Учени от Университета в Лунд ще се опитат да дешифрират мяученето до 2021 г. и да разберат какво искат да кажат пухкавите домашни любимци на техните стопани, пише The Telegraph.

В дивата природа котките спират да мяучат, след като пораснат, защото вече няма нужда да предизвикват вниманието на техните майки, за да бъдат нахранени. От 10 000 години насам обаче те са домашни любимци, което ги е накарало да усвоят умението да комуникират с хората. Те използват звуци и визуални сигнали, когато искат храна или внимание до края на живота си.

За да разберат какво означават различните звуци, учените ще запишат над 50 котки, живеещи в различни области на Швеция. Така те ще опитат да открият как тяхното настроение влияе на начина, по който мяучат.

„Изглежда, че котките могат да издават звуци с различна интонация съзнателно. Вероятно те изпращат определено съобщение до стопаните си“, заяви ръководителят на проекта Сюзън Шотц. Тя обясни, че има няколко котки и е открила, че те издават различен звук, когато са тъжни и когато са радостни.

Екипът от учени не само се надява да преведе това, което котките казват, но иска да помогне на техните стопани да комуникират по-добре с домашните им любимци. Изследователите ще подложат на мониторинг и това как притежателите общуват с техните животни, за да разберат кои са най-успешните методи за комуникация с тях.

Д-р Шотз коментира още, че учените все още не са наясно и с това как котките възприемат човешката реч. Шведският университет ще проведе тестове с домашните любимци, за да проверят дали те предпочитат детските гласове или тези на възрастните.

Подкрепи Economic.bg