Учени от Microsoft разработиха \"умен\" шал

Устройството затопля и вибрира чрез подадена команда от смартфон

Учени от Microsoft разработиха \
Учени от Microsoft изобретиха "умен" шал", който може да затопля и вибрира по зададена команда от мобилно приложение, пише изданието Technology Review. Разработката е част от проучването на потенциалните възможности за вграждане на биосензори в аксесоари. 

Според изследователите устройствата, следящи състоянието на организма ни, могат да имат положително и успокояващо въздействие. Това би било особено полезно за хора с разстройства като аутизма, които се затрудняват да владеят и изразяват чувствата си. 

Мишел Уилямс, съавтор на научен доклад за проекта и дипломант на Мерилендския университет, която е работила като стажант в изследователската дивизия на Microsoft, казва, че екипът е избрал шал, отчасти тъй като това е дискретен начин за интегриране на технологии. 

Прототипът е разработен след консултации с хора с аутизъм и слухови и зрителни увреждания. Той е направен от изрязани с лазер шестоъгълници от филц, покрити с хастар от медни жички с проводникови качества, пише Агенция "Фокус". Някои от модулите могат да се загряват, а други да вибрират. Всички модули се управляват от един контролен модул, който осъществява комуникацията със смартфон чрез Bluetooth. 

Уилямс би искала да добави музикален плейър и функция за охлаждане, която да въздейства успокояващо при стрес. Засега шалът е по-скоро концепция, а не продукт и все още не се знае дали работата по него ще продължи. 
Коментари: 0