Учени откриха най-масивната неутронна звезда

Тя е 330 000 пъти по-тежка от Земята

Учени откриха най-масивната неутронна звезда

Снимка: Pixabay

Астрономи откриха най-масивната неутронна звезда, която се намира на 4600 светлинни години от Земята. Тя е 330 000 пъти по-тежка от Земята, а масата й е два пъти по-голяма от тази на Слънцето. 

Според учените това е най-плътното небесно тяло (различно от черна дупка), откривано някога. Диаметърът на неутронната звезда, наречена от астрономите JO740+6620, е едва 24 км. 

Откритието може да допринесе за разкриване на максималната точка на масата, която физиката и природата позволяват. По думите им това ще даде много нови познания за астрофизиката.

Екипът от астрономи обаче смята, че звездата е на предела си на колапс, преди да достигне момент, в който да се "самосмачка". "Тези космически обекти са толкова масивни, че във вътрешността им протичат много странни процеси. Откритието им ще помогне за разбиране на начина, по който те функционират", коментира авторът на изследването Тенкфул Кромарти. 

Неутронните звезди са най-малките във Вселената с диаметър колкото размера на град. Те обаче са невероятно плътни и са изградени изцяло от неутрони. Най-често те се срещат в края на еволюцията на една звезда. 
Коментари: 0