Учените, уловили гравитационните вълни, с Нобел за физика

Наградата си поделят Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн

Учените, уловили гравитационните вълни, с Нобел за физика
Трима американски учени си поделят Нобеловата награда за физика за 2017 г. за изучаването на гравитационните вълни, предсказани от Алберт Айнщайн, съобщава ВВС.

Носители на наградата са Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн, реши Нобеловият комитет.

Тримата получават 9 млн. норвежки крони, или 831 000 лири.

Тримата учени работят в обсерваториите Ligo-Virgo (институции в Европа и САЩ), които изучават гравитационните вълни. 

Гравитационните вълни представляват форма на взаимодействие във Вселената, което се причинява от едни от най мощните събития и явления в нея. Такива са например сблъсъците на масивни обекти като черните дупки или неутронните звезди. Въпреки това тези вълни са много по-трудни за засичане, в сравнение например с радио вълните. 

Айнщайн е предвидил теоретично тяхното съществуването още преди повече от 100 години, но за първи път те бяха засечени в действителност едва през отминалата година.

Към момента човечеството разполага с два научни комплекса, способни да прихванат това рядко срещано космическо явление – американския LIGO (Laser Interferometer Gravitational – wave Observatory) и европейския VIRGO, в който участват Италия, Франция, Холандия, Унгария и Полша. От скоро двата работят в сътрудничество, което увеличава възможността за по-точни изследвания.
Коментари: 0