„Училище за потребители“ дава уроци за правата ни

Драстично са намалели нарушенията в туризма и онлайн търговията

„Училище за потребители“ дава уроци за правата ни
284 ~ 1 мин. четене

КЗП организира "Училище за потребители" в шест областни центрове по повод Световния ден на потребителите- 15 март. В градовете София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Монтана ще има импровизирани библиотеки, които ще дадат възможност на гражданите да се сдобият с кратки информационни материали за техните базови права като потребители. Експерти на КЗП пък ще ги консултират при необходимост.

"Нарекохме инициативата „Училище за потребители”, защото правото на образование, е едно от фундаменталните права на потребителите. То заляга и във всички програмни документи на ООН, под чиято егида преди повече от 30 години започва да се отбелязва 15 март като ден на потребителите", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Идеята на училището е в обичайната среда за пазаруване, потребителите да могат да се запознаят с правилата и това да им помогне да направят своя разумен и прагматичен избор. Те ще бъдат уведомени за това какви въпроси трябва да задават, преди да закупят даден продукт, и как да се предпазят от потенциални некоректни практики от търговците.

Димитър Маргаритов заяви, че през 2015 г. в комисията са постъпили над 20 000 жалби и сигнали, извършени са над 38 000 проверки по кампании. В 10% от случаите са установени нарушения и са забранени около 20 нелоялни търговски практики.

Най-висок процент на намаляване на нарушенията има в сферата на туризма – с около 50%. Друга оптимистична тенденция е спадът с около 35% в областта на онлайн търговията.

Подкрепи Economic.bg