Учителите без обещаното увеличение на заплатите тази година

Има пари само за еднократни бонуси до края на годината

Учителите без обещаното увеличение на заплатите тази година
3656 ~ 1 мин. четене

Заплатите на учителите няма да бъдат увеличени, ако за следващата година не се намерят още 90 млн. лв. Вместо това те ще получат само еднократен бонус тази есен. Това обясни в сряда след заседанието на правителството министърът на образованието Тодор Танев, предаде в. „24 часа“.

Вече са осигурени 20 млн. лв., с които могат или се увеличат леко заплатите до края на 2015 г., или да се раздадат бонуси, разясни Танев. В момента в МОН правят изчисления на различните варианти.

20-те млн. лева са от вътрешни преразпределения в просветното министерство, каза финансовият министър Владислав Горанов. Тази сума може да покрие увеличение на учителските заплати с 10%, но само до края на годината, обявиха през август синдикатите. За следващата са нужни още 87 млн. лева. Според тяхната информация вдигането вече било договорено с премиера Бойко Борисов. Заплащането на учителите трябваше да се увеличи от октомври.

Ако остане само вариантът с бонусите, те щели да бъдат дадени за Деня на будителите на 1 ноември.

2,8 млн. лв. допълнително отпусна МС на общините за старта на учебната година. 736 хил. лв. ще бъдат използвани за осигуряване на целодневно училище за децата от началния курс.

Над 2 млн. лв. пък са за извънучилищни дейности като кръжоци. Според плановете на правителството в тях трябва да бъдат обхванати 60 хил. деца през учебната година. 51 хил. лв. ще отидат за стипендии на деца, които са показали високи спортни резултати.

Подкрепи Economic.bg