Удължават срока на мярката „Запази ме“ до края на март

Мярката беше трансформирана от 24 лв. на ден на 75% от осигурителния доход

Удължават срока на мярката „Запази ме“ до края на март

Снимка: Красимир Свраков

Антикризисната мярка „Запази ме“ за ползващите принудителен неплатен отпуск ще действа до края на месец март 2021 г. Това стана ясно днес след прието постановление от Министерски съвет.

Мотивът за решението е бавното възстановяване на икономиката от наложените принудителни мерки и продължаващото разпространение на COVID-19 в България.

Мярката беше трансформирана от 24 лв. на ден и съгласно измененията от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Тя ще се изплаща за не повече от 60 дни в рамките на календарната година, в която наетите са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените заради COVID-19 ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и реда за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа. Кой може да получава компенсации може да прочетете ТУК.

Коментари: 0