Германска провинция изисква тест за пристигащи от България

От МВнР припомнят, че е има задължителна онлайн регистрация преди пътуването

Германска провинция изисква тест за пристигащи от България

Снимка: Красимир Свраков

2513 ~ 1 мин. четене

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия изисква задължителен тест за коронавирус за пристигащите от България, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

По информация на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн тестването следва да се извърши посредством бърз тест или чрез PCR тест до 24 часа преди влизане на територията на федералната провинция или непосредствено след това, но не по-късно от 24 часа след пристигането.

Гражданите, избрали да се тестват чрез PCR тест, са задължени да останат под карантина до излизане на резултата. Изключенията от изискването за тестване са транзитно преминаващи пътници;

изпълняващите вътрешен речен транспорт; трансгранични пътувания с престой по-малко от 24 часа;

посещения на роднини, транспорт на стоки, пътуване на дипломати и народни представители при престой по-малко от 48 часа; ежедневни или ежеседмични пътувания на трансгранични работници.

От МВнР припомнят, че при пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването на този интернет адрес.

Действащият режим за пристигащите от рискови региони в останалите провинции на Германия е поставяне под задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

Северен Рейн-Вестфалия е единствената провинция, която на 11 декември 2020 г. премахна изискването за задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от рискови региони.

От външното ни министерство съветват българите, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в отделните федерални провинции. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с дипломатическите ни мисии в Германия на следните телефони:

Подкрепи Economic.bg