Мярката „Запази ме“ се удължава и трансформира

От 1 януари 2021 г. компенсациите ще бъдат 75% от осигурителния доход на наетите служители

Мярката „Запази ме“ се удължава и трансформира

Снимка: Красимир Свраков

4190 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед, с която мярката „Запази ме“ се трансформира, срокът ѝ на действие се удължава. Промяната идва след решението на здравния министър Костадин Ангелов да продължи действието на противоепидемичните мерки в страната.

Мярката „Запази ме“ е насочена към затворените заради COVID бизнеси. Чрез нея техните служите могат да получават по 24 лв. за всеки ден неплатен отпуск до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. компенсациите ще са 75% oт ocигypитeлния дoxoд нa paбoтницитe.

Кой може да получава компенсации? 

Съгласно заповедта до 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

„До 31 януари компенсации могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони,  включително тип МОЛ“, се казва в новата заповед на социалния министър.

За компенсации може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право на финансова помощ имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите, може да получава компенсация до 3 януари 2021 г., тъй като след тази дата те ще възобновят дейността си, поясняват от МТСП.

Подумите на Сачева промяната на ставката ще позволи на „служителите ще получават повече средства, а за новия дизайн на мярката са предвидени 50 млн. лева“.

 

Подкрепи Economic.bg