СЗО прогнозира кога светът ще придобие стаден COVID имунитет

Очаква се следващите месеци да са трудни, въпреки че започна ваксинация

СЗО прогнозира кога светът ще придобие стаден COVID имунитет

Снимка: БТА

Ваксините срещу COVID-19 са важна светлина в тунела, но светът трябва да остане бдителен през идните месеци. Според главния учен на Световната здравна организация (СЗО) д-р Сумя Сваминатан посочи, че ще отнеме време, докато по-голямата част от населението получи имунизация.

„Ще се приближим към началото на края и можем да видим светлината в тунела“, коментира тя пред CNBC. „Въпреки това все още има път, който трябва да преминем и следващите няколко месеца ще бъдат много критични.“

Потвърдените случаи на Covid-19 продължават да нарастват с тревожни темпове. По данни на университета „Джон Хопкинс“ глобалните инфекции вече достигат 78 милиона.

Ваксини вече са одобрени на няколко места, включително в Европейския съюз. Според Сваминатан обаче първоначално от тях ще се възползва по-малка, но рискова група хора. И ще минат месеци, докато достъп получи и останалата част от населението.

„Ще отнеме време до края на 2021 г., докато започнем да виждаме някакво покачване на нивото на имунитет на населението в някои страни“, каза тя. Според нея следващите месеци ще са трудни. Затова и призова хората да продължат да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Коментари: 0