Британските фермери ще наемат повече сезонни работници през 2021 г.

След като тази година реколтите „гниеха по полетата“

Британските фермери ще наемат повече сезонни работници през 2021 г.

Снимка: Pixabay

1352 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Земеделските производители в Обединеното кралство ще имат възможността от още 30 000 сезонни работници от чужбина през 2021 г., което ще е три пъти повече от тазгодишната бройка, пише The Guardian. Решението на правителството идва след множеството критики от страна на бранша, че реколтите през тази година „гният по полетата“ заради липсата на берачи и хора, които да пакетират плодовете и зеленчуците.

След като COVID-19 повлия сериозно и на този сектор, земеделците бяха принудени да разчитат на местните хора. Организирайки кампанията „Избор за Великобритания“, те успяха да съберат едва 8 000 работници за сезона, което е около 11% от необходимата обща работна сила, сочат данните на Националния съюз на земеделските производители.

Том Брадшоу, вицепрезидент на браншовата организация, заяви, че годината е била изключително трудна както за производителите, така и за работниците. Именно заради това правителството планира активно да насърчава набирането и задържането на сезонни работници през 2021 г.

Освен това страната удължи имиграционната схема, която позволява на хората от чужбина да работят във ферми до 6 месеца. Това се случи, след като търговският орган на Асоциацията на доставчиците на труда установи, че 70% от производителите се очаква да имат проблем с наемането на служители през 2021 г.

 „Това е положителна новина не само за британските производители, но и за купувачите, които искат да се насладят на домашните и пресни продукти“, поясни Брадшоу. Според него по този начин страната му дава ясни индикации, че иска да се развива и да се докаже още повече на пазара.

 

Подкрепи Economic.bg