Украйна остава без електричество от Русия

Киев ще трябва да се осветява самостоятелно

Украйна остава без електричество от Русия
260 ~ 1 мин. четене
Русия няма да доставя електроенергия за Украйна през 2016 г. Договорът между двете страни изтече през 2015 г. и засега няма признаци да бъде удължен. От Министерство на енергетиката в Москва потвърждават, че на този етап руската страна не води преговори за доставки на електроенергия за Украйна. 

"Договорът няма да бъде удължаван, тъй като той беше обвързан по начало с доставките на електроенергия от Украйна за Крим", поясняват от ведомството. Украйна прекрати почти изцяло закупуването на руска електроенергия още през месец ноември и засега се справя с отоплителния сезон без особени затруднения.

При продължителни студове или прекъсване на доставките от въглища обаче страната е изложена на риск от въвеждане на режим на тока. 

Припомняме, че от 2014 г. Киев закупуваше електричество от Руската федерация въз основа на договор между "Интер РАО" и "Укринтерэнерго", който бе в сила до края на 2015 г. През ноември Русия спря и доставките на газ за Украйна, поради отказа на страната да закупува авансово синьото гориво. Тогава председателят на борда на руската държавна компания Алексей Милер заплаши, че отказът на Киев от руския газ представлява "сериозен риск" за транзита към Европа през Украйна
Подкрепи Economic.bg