Украйна започва преговори за членство в НАТО

Страната е готова с пътна карта за покриване на стандартите на Алианса до 2020 г.

Украйна започва преговори за членство в НАТО

Снимка: nato.int

Украйна и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще започнат обсъждания на пътна карта за привличането на Украйна в НАТО. Киев пое ангажимент да започне реформи, с които до 2020 г. да покрие стандартите за членство, каза президентът Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

По време на посещението си в украинската столица генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че НАТО е предоставила на Украйна ново оборудване, за да разкрие извършителите на кибератаки, които удариха страната през юни и се разпространиха в световен мащаб.

"Украйна ясно определи политическото си бъдеще и бъдещето си в сферата на сигурността", каза Порошенко пред репортери.

"Днес ясно заявихме, че ще започнем дискусия за план за действие за членство и нашите предложения за такава дискусия бяха приети с удоволствие", допълни той.

В опит да се противопостави на Русия и в борбата срещу бунтовниците, подкрепяни от Кремъл в Източна Украйна, страната прие през юни закон, като постави приоритет на членството в НАТО като цел на външната политика, припомня Ройтерс.

Лидерите на НАТО се споразумяха на срещата на върха през 2008 г., че един ден Украйна ще стане член на алианса и страната вече допринася с военни сили за мисиите на НАТО, включително в Афганистан.

Официалният план за членство в НАТО за Украйна би означавал да се постигнат целите по политическите, икономическите и отбранителните реформи, като националните планове се представят ежегодно, за да се покаже напредъкът.

Но има и още по-големи препятствия.

Правилата на НАТО гласят, че кандидатите за членове трябва "да разрешат международните си спорове с мирни средства", което означава, че Украйна ще трябва да разреши конфликта в Донбас - съпротивата на проруски сили, при който досега са убити повече от 10 000 души.

Срещата между Порошенко и Столтенберг идва ден след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън посети Киев и каза, че Русия трябва да направи първия ход в овладяването на насилието в източната част на Украйна.
Коментари: 0