„Умните“ очила на Amazon събудиха страхове за Оруелски кошмари

Гигантът представи очила, поддържащи виртуалния асистент Alexa

„Умните“ очила на Amazon събудиха страхове за Оруелски кошмари

Снимка: Screenshot

Amazon стана поредният технологичен гигант, решил, че потребителите имат нужда от „смартфон“ на лицето си. Активистите в сферата на личната неприкосновеност обаче не са убедени в това, пише Business Insider.

Американската компания представи в сряда първия си чифт „умни“ очила Echo Frames, струващи 180 долара. Те поддържат гласовия виртуален асистент Alexa, давайки възможност на човек да получава известия от телефона си или да управлява подкасти.

От Amazon обясниха, че потребителите ще могат да чуват Alexa посредством 4 микро високоговорителя, вградени в рамките. Те се намират в близост до ушите и насочват звука директно натам, за да се ограничи подслушването. От компанията уверяват, че функцията може и да бъде изключена.

За разлика от очилата Spectacles на Snap или тези на Google, представени през 2013 г. и струващи 1 500 долара, които не събудиха очаквания интерес, Echo Frames не разполагат с камери, които да правят снимки или да записват видеоклипове. Amazon изтъкват това като плюс за поверителността, а в добавка и теглото им е по-малко.

Защитниците на личната неприкосновеност обаче имат опасения относно изкарването на Alexa на улицата. Домашните устройства на Amazon, поддържащи гласовия асистент, вече са обект на интензивен контрол.

През април стана ясно, че личните разговори на потребители са били записани и след това по погрешка изпратени на техни приятели. Bloomberg разкри още, че служители на Amazon са слушали  записите и са им се присмивали. В резултат на това компанията обяви въвеждането на нова функция във всички устройства, поддържащи Alexa, която дава възможност на потребителите да изтриват запазените аудио файлове.

Британската компания за поверителност Big Brother Watch заяви, че записите на Amazon нарушават личния живот, като не пропусна да обърне внимание на наличието на Alexa в Echo Frames. Amazon има ужасна история в областта на личния живот и въпреки това не спира да пуска „умни джаджи, които постоянно следят личния живот на собствениците си“, коментира директорът на групата Силки Карло в изявление пред Business Insider. „Поставянето на тези устройства в домовете на хората е едно, но насърчаването на хората да носят слушалки през целия ден е крачка напред“, изтъква той.

Карло не коментира дали очилата на Amazon влизат в противоречие с европейския регламент за защита на лични данни GDPR, който задължително трябва да бъде спазван от всяка компания, оперираща в Европейския съюз (ЕС).

Други критици обръщат внимание, че за разлика от осмивания и тромав вариант на „умни“ очила Google Glass, Echo Frames всъщност може да си спечелят по-голяма популярност. Това би  означавало, че по улиците може да плъзнат множество микрофони.
Коментари: 0