Унгария иска да купува газ от „Турски поток“ през 2020 г.

Страната ще започне процедурата за договаряне на капацитета през септември

Унгария иска да купува газ от „Турски поток“ през 2020 г.
3896 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Унгария иска да купува газ през газопровода „Турски поток“, който минава през България и Сърбия още от следващата година. Това стана ясно по време на пресконференция на унгарския външен министър Петер Сиярто в Будапеща, която се проведе след втората сесия на Унгарско-българския съвместен икономически форум.

Правителството ще направи правни и инфраструктурни подготовки преди края на 2019 г., добави той. България стартира необходимите инфраструктурни проекти, а Унгария ще започне процедурата за договаряне на капацитета през септември, добави Сиярто, цитиран от сайта на унгарското правителство.

Унгария смята, че България е ключов играч в изграждането на инфраструктура, която да гарантира доставките на газ от юг.

Министърът подчерта, че проектът за газопровод става все по-важен с оглед евентуалното прекратяване на доставките през Украйна и евентуален добив в Черно море.

Сиярто смята, че България има ключова роля в изграждането на газоснабдяването от юг, и следователно очаква енергийната сфера да определи отношенията между двете страни в бъдеще.

Той обяви също, че българо-унгарските енергийни отношения включват и сътрудничество и обмен на опит по отношение на лицензирането и сигурността на атомните електроцентрали, тъй като подобно на Унгария България е в процес на изграждане на атомна електроцентрала.

Очаква се в бъдеще енергетиката да бъде във фокуса на двустранните връзки, каза той.

От съобщението за посещението на министъра на икономиката Емил Караниколов на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, няма информация за енергийните теми, които са обсъждали двете делегации. 

Коментари: 0