UniCredit продаде цялото си участие в Pioneer Investments

Италианската банка ще получи 3.55 млрд. евро за дружеството за управление на активи

UniCredit продаде цялото си участие в  Pioneer Investments
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
UniCredit продава дружество за управление на активи Pioneer Investments на френската Amundi. Сделката е била одобрена от бордовете на директорите и на трите компании и се очаква да бъде финализирана още през първата половина на 2017 г. Италианската банка ще получи 3.545 млрд. евро от продажбата, като преди това ще получи и други 315 млн. евро от дивидент.

Сделката ще има значим допълнителен положителен ефект върху финансовите показатели на UniCredit за капиталова адекватност. След приключването на европейските стрес тестове през лятото стана ясно, че капиталовата адекватност на италианската банка е 10.3%, което е на границата на минималното ниво, изисквано от Европейската централна банка – 9.75%. За да повиши съотношението на капитал към активи UniCredit обяви, че ще пристъпи към продажба на активи и издаване на нови акции.

„Продажбата на Pioneer на Amundi е реален пример за изпълнение на новия стратегически подход, обявен от UniCredit през юли 2016 г.“, коментира Жан-Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на на италианската банка. „Доволни сме от споразумението, тъй като Pioneer, неговите служители, индивидуалните и институционалните клиенти ще станат част от световно признат лидер в управлението на активи“, добавя той.

Pioneer Investments управлява активи на стойност 222 млрд. евро в 28 държави. В България инвестиционната компания управлява активи за 325 млн. лв., което я прави и най-големият фонд мениджър на българския пазар.

В резултат на сделката клиентите на UniCredit ще се възползват от партньорството с водещата компания в  управлението на активи Amundi, която е номер едно в Европа и номер осем в света, пише в официалното съобщение за сделката. Двете компании са договорили дългосрочно стратегическо партньорство помежду си за продажба на продуктите за управление на активи през банковата мрежа на италианската банка.
Коментари: 0