UniCredit също подготвя оферта за Commerzbank

По информация на FT германското правителство е против чуждестранно придобиване

UniCredit също подготвя оферта за Commerzbank
984 ~ 1 мин. четене
Италианската Unicredit подготвя конкурентна мултимилиардна оферта за поемането на контрола над германската Commerzbank, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Това поставя под натиск Deutsche Bank, която води преговори за обединение с германския си конкурент.
От трите банки са отказали коментар по темата.

Deutsche и Commerzbank обявиха преговорите на 17 март, а двама души, запознати с разговорите, са заявили, че преговорите вървят добре и „много внимателно“.

Германското правителство, което притежава дял в Commerzbank, иска да предотврати чуждестранното придобиване на Commerzbank, съобщават източниците на FT. В същото време обаче евентуалното сливане между двете най-големи банки в Германия е посрещнато с твърда съпротива от страна на профсъюзите, които се страхуват от съкращения на работни места, а някои големи инвеститори поставят под въпрос логиката на сливането.

Deutsche и Commerzbank са разделени относно воденето на преговорите за сливане, казват източниците, запознати с процеса. Commerzbank иска да бъде взето бързо решение и да прецени дали да задълбочи дискусиите по темата или не, докато Deutsche Bank се нуждае от повече време.

Според информацията на вестника италианският кредитор планира да закупи значителен дял в Commerzbank и да я слее с германската HypoVereinsbank, която вече притежава. Обединената банка ще бъде със седалище в Германия, докато UniCredit ще запази централата си и регистрацията си в Милано, се казва в информацията.

През 2017 г. Reuters съобщи, че UniCredit е заявила на германското правителство, че се интересува от сливане с Commerzbank, но по-късно банката отрече да има интерес към германския кредитор.

Според FT официална информация за интереса на UniCredit може да се появи още този уикенд.
Коментари: 0