В банките у нас има над 60 млрд. лв. депозити

Ако бяхме в еврозоната, лихвите щяха да са още по-ниски, заяви банкерът Левон Хампарцумян

В банките у нас има над 60 млрд. лв. депозити
248 ~ 2 мин. четене

Над 60 млрд. лв. са депозирани в българските банки, като 85% от тях са раздадени като кредити. Това обяви управителят на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян в сутрешния блок на  bTV.

Според него на това може да се гледа по 2 начина – като на стагнация и като на резерв за по-високи потребление и растеж в момента, в който има по-предсказуеми икономически условия и хората решат да харчат.

Необходима е среда, в която хората да се чувстват уверени както за потреблението като физически лица, така и за развитието на бизнеса като бизнесмени. Докато не настъпи такова усещане, няма да има и по-голям растеж.

Ще падат ли още лихвите по кредитите? „Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия”, посочи Хампарцумян.

Банкерът изтъкна, че лихвите у нас са сравнително високи спрямо останалите страни от ЕС. Той отбеляза, че тенденцията е в посока надолу и при кредитите, и при депозитите, като това е щяло да е още по-чувствително, ако България беше в eврозоната.

Шефът на „Уникредит Булбанк” подчерта, че по-ниските лихви не са загуба за банката, а част от естествен процес. По думите му таксите няма как да се вдигат безконтролно – финансовите институции имат възможност да печелят, но от все по-съвършени услуги, а не просто от надписване на сметката.

Какво точно се е случило в КТБ и надзора й, може би никой никога няма да каже, коментира Левон Хампарцумян. „В света в подобни случаи връщането на 30-ина процента (от изчезналите активи, б.р.) е голям успех”, каза той и допълни, че е по-добре да забравим за магистралите, които премиерът Борисов твърди, че е можело да бъдат построени с парите от трезора на Цветан Василев.

През 2016 г. трябва да има умерен растеж, прогнозира банкерът. Той отбеляза нуждата от реформи, които обаче да се правят внимателно, за да не навреди на цялата система.

Подкрепи Economic.bg