В дългосрочен план имотният пазар в България има потенциал за растеж

Работата от вкъщи не може да измести нуждата от офис сгради

Cтeфaн Димитpoв, главен инвестиционен директор в Everty България:

В дългосрочен план имотният пазар в България има потенциал за растеж
3950 ~ 5 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Cтeфaн Димитpoв се присъединява към Everty България през април 2020 г. в качеството си на главен инвестиционен директор. Той имa над 20-годишен професионален oпит в областта на недвижимите имоти, заемайки различни позиции във водещи консултантски компании в страната. Преди да стане част от екипа на Everty България, Стефан е партньор в Unіquе Еѕtаtеѕ.

- Г-н Димитров, компанията Ви обяви намерение за инвестиция в размер на до 100 млн. евро в недвижими имоти в България в следващите четири години. Доколкото стана ясно, намерението Ви е да купите и управлявате офис сгради в София и другите големи градове, както и да развиете портфолио от хотели в страната. Има ли вече конкретни сгради, които сте решили да придобиете?

- Да, вече обмисляме някои сгради и сме в процес на разговори. Предпочитаме да не навлизаме в детайли, докато все още се водят преговори, но мога да ви кажа, че се фокусираме върху придобиването на офис сгради клас А и клас Б, с потенциал за висока добавена стойност, разположени предимно в София и в големите градове на страната като Пловдив и Варна. В зависимост от пазарните перспективи сме отворени и към имоти в други сегменти, като първокласни жилищни сгради и хотели на стратегически локации.

Като цяло, стратегията ни е да придобиваме сгради с голям потенциал за доходност, висококачествено строителство и местоположение на ключови локации. Искаме да инвестираме в тези активи дългосрочно, да изграждаме и поддържаме златен стандарт на управление, чрез внасяне на съществени подобрения в бизнес модела на функциониране, използвайки най-добрите и установени световни практики, както и чрез модернизация на сградния фонд там, където е необходимо. Въвеждаме и успешно изпробвани системи за връзки с наемателите.

- Стратегията за придобиване и управление на имоти в България като че ли е по-малко познато у нас. Подобен тип инвестиция не изисква ли по-голям капитал?

- Досега Everty винаги е била фокусирана върху придобиването, а не върху изграждането на имоти, въпреки че в момента търсим да построим търговски комплек в Коста Рика. Знаем, че това изисква повече капитал, но имаме богат опит в управлението и създаването на страхотни преживявания за наематели и служители, което виждаме като едно от нашите силни и конкурентни предимства. Това ни позволява да добавяме стойност към тези активи.

- Everty притежава офисни сгради на стойност 200 млн. долара в Америка, Европа, Африка и Азия и увеличавате портфолиото си с ваканционни имоти в Гърция и Коста Рика. С какво България привлече Вашето внимание като инвестиционна дестинация и има ли „бъдеще“ развитието на пазара на модерни офис сгради в страната?

- През изминалите 10 години България се превърна в притегателно място за много мултинационални компании, особено в областта на високите технологии и аутсорсинг услугите и смятаме, че местната икономика ще продължи да се развива. В цялата страна се реализират редица проекти за ново строителство и реновации, като инвеститорите се фокусират върху разработването на високотехнологични и модерни имоти, за да предложат интересно преживяване за наемателите. Тук виждаме голям потенциал и възможности за нас.

Вече притежаваме Перформ Бизнес Център в София – сграда, която придобихме миналата година, и присъстваме на българския пазар чрез нашия холдинг YVN Group. Познаваме добре страната и твърдо вярваме, че тя ще се развива в позитивна посока.

- Навиците на хората и начинът, по който започнаха да работят служителите - от домовете си вследствие на коронакризата, може ли да повлияе негативно на пазара на офис площи в страната? Очаквате ли спад на цените/наемите на имоти в България? Причината да решите да инвестирате точно сега в страната, очакваното понижение на цените на недвижимите имоти ли е?

- Не е задължително да вярваме, че цените ще се движат в негативна посока в дългосрочен план. Всъщност, ние смятаме, че социалният контакт между хората не може да се подценява и затова работата в домашни условия никога няма да бъде норма. Някои големи технологични компании приеха този модел преди няколко години, за да спестяват от разходите за офиси, но видяхме, че 5 години по-късно, те се връщат обратно към офисната среда.

Наясно сме, че Covid 19 променя начина, по който си взаимодействаме и работим, и искаме да направим нашите офисни помещения възможно най-безопасни и сигурни. Вече разработваме планове, които да превърнат това в реалност в нашите офис сгради и хотелски имоти. Както казват специалистите, ще ни се наложи да живеем дълго с този вирус, но нашите планове за българския пазар са дългосрочни и не само за следващите 4 години, така че Covid 19 няма да промени инвестиционния ни хоризонт. Нашите инвестиционни планове се подготвят отпреди пандемията, така че действията ни наистина са отражение на вярата ни в българския пазар на недвижими имоти.

- Everty България е част от групата YNV Group, която страната ни присъства активно чрез компанията си Tek Experts - доставчик на техническа поддръжка и консултантски услуги от името на най-големите IT компании в света. Дружеството е базирано в България, но има 7000 служители в шест глобални офиса. Как се отрази настъпилата криза на Вашия бизнес и успяхте ли да задържите всичките си служители? 

- Радваме се да споделим, че Tek Experts не се раздели с нито един служител в резултат на тази пандемия - всъщност компанията продължава да расте и да разширява работната си сила през този период, не само в България, но и в други страни. Tek Experts има амбициозни планове за растеж, които не са възпрепятствани от тази ситуация, която направи хората по-издръжливи и с ясното разбиране за необходимостта да мислят и да работят виртуално. Компанията успя да реализира масово мобилизиране на хора за кратък период от време от офиса до дома, и сега се стреми да направи същата мобилизация, като върне хората обратно в офиса, когато е безопасно и настъпи правилният момент за това.

- Каква е Вашата дългосрочна прогноза за развитието на офис пазара в България?

- Българският пазар за недвижими имоти в различните му сегменти е наситен с участници и продукти, а добре развитата конкурентна среда и достъпът до опции за финансиране създават нови възможности. Въпреки че някои сегменти могат да изпитат трудности в краткосрочен план и може да има участници, които да напуснат пазара, не очаквам драстично свиване в средносрочен или дългосрочен план, тъй като потенциалът за ръст на цените на недвижимите имоти у нас остава и тепърва ще има интерес от страна на инвеститорите. 

София, Пловдив и други градове в България са привлекателни за инвестиционните компании, които разширяват портфолиото си и изграждат нови бизнес имоти в цялата страна. А това осигурява нови възможности за компании като нашата. Ние вече идентифицираме потенциални възможности за инвестиции и очакваме тази тенденция да продължи. Ако компаниите, инвестирали в бизнес имоти, решат да променят своята инвестиционна стратегия, тогава те могат да решат да продават активи, а ние сме в идеална позиция да бъдем купувачи и да развиваме дългосрочно, с добавена стойност, нашите имоти.

Подкрепи Economic.bg