В Деня на щастието - кои са най-щастливите нации на 2019 г.

И къде е България в класацията на 156 държави

В Деня на щастието - кои са най-щастливите нации на 2019 г.
Финландия има какво да празнува. Не само че е  целогодишният дом на Дядо Коледа и северните елени, но тя е най-щастливата страна в света за втора поредна година, според последния Световен доклад за щастието. Следват Дания, Норвегия, Исландия и Холандия.

Световният доклад за щастието беше публикуван от Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН на 20 март - денят,  обявен от организацията за Международен ден на щастието.

Докладът класира страните по шест ключови променливи, които подкрепят благосъстоянието: доходи, свобода, доверие, здравословна продължителност на живота, социална подкрепа и щедрост.

"Най-добрите 10 страни се нареждат на високо място във всичките шест критерия, както и емоционални мерки за благополучие", казва съ-редакторът на доклада Джон Хелиуел, професор по икономика в Университета на Британска Колумбия.

Швейцария е на шесто място, следвана от Швеция, Нова Зеландия, Канада (единствената страна от Америка) и Австрия.

Списъкът от 2019 г. се променя малко спрямо 2018 г., като Австрия измества Австралия от топ 10. Така Австралия губи едно място и става 11-а.

Съединените щати са на 19-то място, като падат с едно място спрямо миналата година и с пет места спрямо 2017 година.

Обединеното кралство се класира на 15-о място, при 18-о миналата година. Германия се класира на 17-о място и губи две позиции.
Япония идва на 58-о място (от 54-о), Русия - на 68-о място (от 59-о м.г.), а Китай се класира на 93-о място (от 86-о място).

Хората в Южен Судан са най-недоволни от живота си, според проучването измежду 156 страни, следвани от Централноафриканската република (155), Афганистан (154), Танзания (153) и Руанда (152).

България се нарежда на 97-о място. Страната ни е последна в Европейския съюз. От региона зад нас са единствено Албания (107-о място) и Украйна (133). За сравнение, Румъния е 48-а. Непосредствено преди нас е Камерун, а на 98-о място е Гана.
Коментари: 0