В Европа липсва достатъчно иновативност, смелост и решителност

Водещ приоритет трябва да бъде решаването на мигрантската криза, която ще се задълбочава

В Европа липсва достатъчно иновативност, смелост и решителност
В Европа ни липсва повече иновативност, смелост и решителност. Уютното стоене върху дивана на традицията няма да ни помогне да се справим с новите предизвикателства. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на заключителната дискусия в НДК, свързана с резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС, което приключва официално след три дни.

„Ние предпочитаме да заобикаляме проблеми отляво и отдясно. Дори по отношение на тяхното формулиране“, коментира още Дончев. Според него темата за следващите председателства трябва да бъде какъв ремонт на демокрацията ще последва.

„Бюджет, миграция, сигурност, отбрана, Западни Балкани - всичко мина през тези шест месеца. Председателството свърши, но истинска оценка може да се направи след няколко месеца. Подборът на теми и приоритети е правилен. Според мен българските администрации се справиха фантастично - много над моите очаквания, което е интересен знак. Това означава да поемаш отговорност, да бъдеш лидер и трябва да се инвестира в тези хора“, добави Дончев.

В дискусията участие взе и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според нея водещ приоритет за Европа трябва да бъде справянето с новите предизвикателства с мигрантската вълна. „През миналата година беше отчетена най-високата миграционна вълна в историята на човечеството. Ако си мислим, че кризата от 2015 г. е бил пикът, дълбоко се заблуждаваме“, добави вицепремиерът.

Тя смята, че всеки път, когато се обсъжда бъдещето на Европа, трябва да се търси общо европейско решение за мигрантската криза, защото иначе няма да се случи нищо. „Мислим си, че нещата ще станат по-лесни, но много се заблуждаваме. Трябва да вземем дългосрочно решение - или ще се блокираме до саморазпад, или ще разрушим като цяло това, което сме направили с Европа“, каза Захариева.

„Искрено се надявам на радост и смелост - понякога изглеждаме блокирани от страх. За мен рецептата срещу популизма не може да е още по-голям популизъм и ако не излезем от този страх, ако не се събудим, не ни чака нищо добро. Много често се драматизира с икономическото ни състояние - за 2017 г. Европа има не лош икономически ръст, безработица от най-ниски нива като от преди кризата.
Коментари: 0