В избата ключът към създаването на добро вино е страстта

KATARZYNA ESTATE притежава 700 хектара собствени лозови масиви

В избата ключът към създаването на добро вино е страстта
KATARZYNA ESTATE  се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и е разположена на една и съща географска ширина с едни от най-известните винени области в Европа. Избата е позиционирана в най-южната част на страната, на 2 км от границата с Гърция, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива.

Целта ни е като използваме традиционните винарски техники да разкрием уникалността на нашето лозе, неговия тероар, да създадем вина, които носят елегантността и изискаността на “Стария свят” и  да намерим най-чистия баланс между плода, киселините, дъба и танините.

ЛОЗЯ

KATARZYNA ESTATE притежава 700 хектара собствени лозови масиви. Подбраните сортове Мерло, Каберне совиньон, Сира, Каберне фран, Малбек, Темпранийо, Карменер, Мавруд, Шардоне, Совиньон блан, Семийон, Вионие, Пино Гри, Мускат и Траминер са съобразени с климатичните особености на региона и вида на почвите. В отглеждането на лозето влагаме изключително много внимание и енергия, защото производството на качествено грозде е най-важният фактор за получаване на  добри вина.

БИОПРОИЗВОДСТВО В KATARZYNA ESTATE

От 2015 г. стартирахме производство на серия биологично сертифицирани вина  - KATARZYNA BIO WINE. Те са нов прочит на продукта, произвеждан преди стотици години, което отразява целта на съвременния човек за връщане към първичното и натуралното, както и към опазване на околната среда. Практиките на био и биодинамичното производство имат за цел да изразят натуралния и автентичен характер на суровината, която е произведена без използването на каквито и да пестициди.

ВИНА

От създаването на избата до този момент вината на KATARZYNA ESTATE  са носители на над 268 медала от най-престижните световни винени конкурси. Двойни златни медали за 2017 г. са присъдени на ENCORE MALBEC 2015 (плюс оценка “Най-добро българско вино”), CHOPIN BALLADE 2013, QUESTION MARK GOLD 2012, KATARZYNA RESERVE 2012 (и оценка “Най-добро българско вино”).Вината на KATARZYNA ESTATE се произвеждат по класическа технология - двукратно ръчно сортиране на гроздето, прецизен температурен режим, отлежаване на виното във френски дъбови бъчви, минимална обработка и стабилизация на вината и достатъчно дълго отлежаване в бутилка. Целият процес е съчетан с физико-химични и микробиологични анализи и органолептичен контрол. Голямото предимство на избата е, че екипът работи и разполага с много и най-вече различни като качества и специфика площи в лозовите ни масиви. Това дава възможност за голям брой различни партиди вина, които се използват за оформяне на финалните продукти.

Текстът е част от книгата "Успешните компании" 2018.
Коментари: 0