В Израел откриха древноегипетска машина за бира

Находката е открита по време на разкопки на строителна площадка

В Израел откриха древноегипетска машина за бира
Стотици фрагменти от керамика, използвани от древните египтяни за производство на бира преди повече от 5000 години са открити в Тел Авив, Израел, пише Science Alert. Находките са намерени по време на разкопки на строителна площадка. Екипът от археолози е открил 17 ями, които съдържат парчета от керамични кани, изработени в египетски стил, които вероятно са се използвали за приготвяне на пивото.

Археолозите допускат, че египтяните са пътували – и са се установили малко по-източно от смятаното до момента, както и, че са успели да съхранят своя обичай за производство и пиене на бира. Интересен факт е, че напитката е основна част от древната египетска диета. Понякога е била предлагана като заплата за работниците вместо валута. Бирата е произвеждана и продавана почти изцяло от жени в Древен Египет.

Въз основа на намерените находки, археолозите твърдят, че това е доказателство за египетска окупация в центъра на Тел Авив по време на ранно бронзовата епоха. Смята се, че комплексът е построен за високопоставени особи. 
Коментари: 0