В САЩ одобриха първия COVID-19 тест за домашна диагностика

Той ще може да бъде закупен само след предписание от лекар

В САЩ одобриха първия COVID-19 тест за домашна диагностика

Снимка: Pixabay

544 ~ 1 мин. четене

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на комплект за тест за коронавирус у дома. Той ще се отпуска с рецепта и струва около 50 долара.

Може да се използва от лица на възраст над 14 години, ако лекарите подозират, че са заразени с коронавирус. Те трябва сами да си вземат проба от носоглътката през носа, а резултатът ще е готов в рамките на 30 минути.

Новият комплект за самотестване включва стерилен тампон, флакон с проба, тест, батерии и пластмасова торбичка за изхвърляне.

Взетата проба от назалния тампон се вкарва във флакона, който след това попада в тестовата единица, където се анализира. Резултатите се виждат чрез промяна на цвета на светодиодните индикатори. Инструкции как се използва тестът са включени в упътването.

„Тази нова опция за тестване е важен напредък в диагностиката за справяне с пандемията и намаляване на обществената тежест за предаване на болести“, казва Стивън Хан от FDA. "Разширеното тестване, бързото тестване наистина може да бъде още един инструмент, който ни връща към живот, който се доближава до по-голяма нормалност“, смята той той.

Според брояча на Worldometers от началото на епидемията в САЩ 11 695 711 души са заразени с коронавирус, 254 255 са починали.

Подкрепи Economic.bg