Южна Корея тества летящо такси

Иновативното превозно средство ще съкрати времето за пътуване в градска среда с две трети

Южна Корея тества летящо такси

Снимка: Volocopter

948 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Южна Корея тества иновативна система за въздушни превозни средства в градска среда. Властите се надяват летящите таксита да возят пътници между големите летища и центъра на Сеул още през 2025 г. Така времето за пътуване ще бъде съкратено с почти две трети, пише Reuters.

Миналата година страната обяви пътна карта за въвеждане на нов тип градско въздушно придвижване, което трябва да бъде внедрено в транспорта до 2025 г. Според ресорното министерство този вид авиопревоз може да намали значително времето за пътуване. Така например летящото такси може да измине разстояние от 30-50 км за 20 минути, докато с кола това ще отнеме час.

Тъй като се очаква въздушните превозни средства да се превърнат в обичайно транспортно средство, което гражданите използват в ежедневието си, е наложително да тестваме и изпробваме въздушните таксита в различна среда“, заяви министърът на транспорта Но Хьонг-ук, който присъства на демонстрацията.

Двуместен модел, производен от германския Volocopter, бе управляван от пилот, който тества и демонстрира управлението на въздушното такси. Това се случи на летище Gimpo в Сеул.

Летящото такси е задвижвано от ротори, които му помагат да излита и каца вертикално. Иновативното превозно средство може да работи автономно, без да е нужно да бъде управлявано от пилот. Все пак, когато превозва пътници, то ще бъде управлявано от пилот, за да се гарантира безопасността, а и за да се подпомогне по-бързото възприемане на подобен транспорт от обществеността.  

Южнокорейските дизайнери показаха и собствен модел на безпилотен летателен апарат. Очаква се прототип да започне тестови полети до следващата година, с цел разработване на оперативна петместна версия.

Други технологии, демонстрирани на събитието, включват оборудване за откриване и проследяване на въздушни летателни обекти, както и осветителни системи за „вертипортове“, където дронове кацат и излитат.

Когато летящите таксита започнат да оперират през 2025 г., едно пътуване ще струва около 93 долара. Властите очакват, че до 2035 г. цената може да бъде намалена значително.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg