Ваксината на Sanofi няма да е готова тази година

Изпълнителният директор на френската компания призна за голямото забавяне

Ваксината на Sanofi няма да е готова тази година

Снимка: sanofi.bg

3035 ~ 1 мин. четене

Ваксината срещу COVID-19 на Sanofi и американската група Translate Bio няма да бъде готова тази година. Това обяви официално изпълнителният директор на френския производител на лекарства пред вестник Le Journal du Dimanche. Очаква се клиничното изпитване на тази mRNA ваксина, каквито са и на Pfizer/BioNTech и Moderna, да започне това тримесечие.

Ваксини срещу коронавирус

През декември миналата година Sanofi заяви, че се стреми към „най-ранното потенциално одобрение“ на лекарството си през втората половина на 2021 г., след като получи положителни предклинични данни.

„Тази ваксина няма да бъде готова тази година, но може да бъде полезна на по-късен етап, особено ако борбата срещу различните варианти на коронавируса трябва да продължи“, каза Пол Хъдсън.

Главният изпълнителен директор не даде други подробности. От Sanofi не са коментирали пред Reuters.

Около 108 милиона души са заразени от новия коронавирус в световен мащаб и повече от 2.4 са смъртните случаи от декември 2019 г. досега.

От началото на тази година държавите по света стартираха масови ваксинационни кампании, но с доста противоречиви резултати. Сега те се сблъскват с появата на няколко нови варианта на вируса, които са по-заразни и по-смъртоносни и ги принуждава да действат по-бързо.

Припомняме, че това е ваксината, от която България планира да получи най-много дози. Справка на Министерството на здравеопазването показва, че през 2021 г. очакваме 4.65 млн. дози на френската компания, предназначени за 2.325 млн. българи.

Подкрепи Economic.bg