Вълчев: НИМХ трябва да излезе от БАН

Образователният министър смята, че протестът на служителите е бил насочен към Общото събрание на БАН

Вълчев: НИМХ трябва да излезе от БАН

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в студиото на bTV по повод протеста на служителите на Националния институт по метеорология и хидрология. 

По негови думи НИМХ е метеорологична служба и има основание да е извън структурата на БАН, да бъде подчинена на МОСВ например и да получава директна субсидия.

„Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред”, обясни Вълчев и допълни, че субсидията на БАН е била увеличен с 25%, но парите не са стигнали до метеоролозите, защото са разпределяни на база научни резултати, а НИМХ има предимно оперативна дейност.

Относно минималните заплати на учителите, Вълчев съобщи, че от 1 януари те ще бъдат 920 лв. За справка в момента една минимална учителска заплата е 760 лв. Той е категоричен, че ресорното министерство изпълнява ангажимента си за двойно увеличение на заплатите. „Трябва да се увеличи и началната заплата за младите, които сега избират как да се ориентират кариерно“, коментира образователният министър. 
Коментари: 0