Валдис Домбровскис поема и евроресор „Търговия“

Рокадите в Европейската комисия се наложиха, след като ирланският еврокомисар Фил Хоган подаде оставка

Валдис Домбровскис поема и евроресор „Търговия“

Снимка: БТА

Бившият министър-председател на Латвия Валдис Домбровскис, който в момента отговаря за еврозоната и има ресор "Икономика в полза на хората", ще отговаря и за търговията в Европейската комисия. Той взима тази длъжност от подалия оставка ирландски представител Фил Хоган, който бе уличен, че не спазва мерките срещу разпространението на коронавируса.

Все пак Ирландия не остава без ресор в изпълнителния орган на ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен назначи Марейд Макгинес да отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Тя е евродепутат и досега беше зам.-председател на Европейския парламент, съобщава Reuters.

Домбровскис и Макгинес са с дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, която ще трябва да провери и двете назначения.

Кандидатите, излъчени от Ирландия за поста, бяха двама - Макгинес и Андрю Макдауъл.

Председателят на Комисията мотивира избора си с това, че Макгинес има значителен опит по европейските въпроси, тъй като е евродепутат от 2004 г., а в момента е първи заместник-председател на Европарламента. "Този опит е от ключово значение за придвижването на финансовите въпроси на Общността, както и в подкрепа на ключовите приоритети та Комисията като зеления и дигиталния преход", подчерта Фон дер Лайен.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис ще остане представител на Еврокомисията в Еврогрупата заедно с еврокомисаря Паоло Джентилони.

Коментари: 0