Валери Симеонов внесе законопроект за подкрепа на строежите по морето

Депутатите от НФСБ предлагат забраната за строежи по морето да влезе в сила с месец закъснение

Валери Симеонов внесе законопроект за подкрепа на строежите по морето

Снимка: Economic.bg/Архив

1640 ~ 2 мин. четене

Трима депутати от НФСБ, начело с Валери Симеонов, предлагат поредните промени в Закона за извънредното положение. Този път става въпрос за намаляване с един месец на забранителния период за строителство по морето. "Патриотите" се аргументират с факта, че заради кризата стартът на летния сезон ще се забави и по този начин може да се стимулира строителният бранш.

„Пандемията от коронавирус се отразява крайно негативно на икономическото развитие на страната. Ето защо предлагаме да бъде подпомогнат строителния бранш, като забраната за извършване на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие през 2020 г. да влезе в сила не от 15 май, а от 15 юни и да продължи до 1 октомври, както досега“, се казва в мотивите на законопроекта.

В условията на пандемия става ясно, че туристическият сезон тази година ще започне най-рано на 1 юли и в тази връзка няма пречка забраната за извършване на строителни и монтажни работи тази година да влезе в сила на 15 юни, уточняват още депутатите от НФСБ. Промяната в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който урежда сроковете, в които е разрешено и съответно забранено строителството по морето, да важат само през настоящата 2020 г., става ясно още от внесения в парламента законопроект от Валери Симеонов.

Припомняме, че това е втората поправка в Закона за извънредното положение, внесена от партията на Симеонов. Първата беше насочена в подкрепа на един от най-засегнатите сектори от кризата –туристическият. В тези текстове той подкрепи идеята на министъра на туризма Николина Ангелкова за стимулиране на сезона чрез ваучери. Освен това внесе и предложение за намаляване на ДДС-то за заведенията, каквото беше искането на бранша, но Симеонов предлага ставката да е по-ниска само за година.

Коментари: 0